Några av Sveriges bästa vandringsleder

Den mest kända och mest populära vandringsleden i Sverige är Kebnekaise, som ligger i Kiruna. Leden är totalt 24 kilometer lång och bestigs av 2000-4000 personer årligen. Utmaningen med att bestiga ett berg som detta är just de snabba väderskiftningarna. Man vaknar så klart inte upp en dag och bestämmer sig för att bestiga Sveriges högsta berg utan att vara tillräckligt erfaren! Här gäller det att vara riktigt påläst innan man beger sig ut på sitt nya äventyr, även om man inte behöver vara ett proffs för att klara av Kebnekaise, då det tar mellan 10 till 12 timmar att bestiga sydtoppen.

Det går också att ta en enklare väg med den 9 kilometer långa leden, som tar mellan 10 till 14 timmar att bestiga. I det första alternativet, den längre leden, krävs det att man är klättervan, men i det andra alternativet som är lite mindre utmanande räcker det att man här i god form och har bra balans och vet hur man hanterar otrevliga överraskningar som diarré och förstoppning.

En annan populär vandringsled i Sverige är Höga kusten, som ligger mellan Hornöberget i Kramfors och Örnsköldsvik. Denna led är nästan 13 mil lång och bjuder på otroligt vackra vyer, med skärgård, badvikar och förtrollande skogar. Höga kusten är faktiskt med på Unescos världsarvslista!

Sedan kan vi också tipsa om Kungsleden som ligger mellan Abisko och Hamavan. Den är lite över 40 mil lång och bjuder också på en otrolig naturupplevelse man sent kommer glömma. Denna led har funnits sedan början av 1900-talet, då den skapades av Svenska Turistföreningen, så det är en sann klassiker!