Sveriges högsta toppar

Vilka är Sveriges fyra högsta fjälltoppar? På plats nummer ett har vi Kebnekaise med en höjd på 2097 meter. Men den är tätt åtföljd av Sarektjåhkkå Stortoppen på 2089 meter i Sarektjåhkkå – ett långt bergsmassiv i Sareks nationalpark på cirka 22 kilometer. Det är en del av bergskedjan Skanderna. På plats tre och fyra återkommer Kebnekaise med topparna Sarektjåhkkå Stortoppen och Gaskkasčohkka på 2071 respektive 2040 meter.

Men hur går man tillväga för att bestiga en av Sveriges högsta bergstoppar? Man kan faktiskt bestiga Kebnekaise via flera olika leder och det behöver inte involvera klättring, utan man kan ta sig upp via etapper med eller utan klättring beroende på vad man föredrar. Men allra vanligast är Västra leden och Östra leden. De utgår från Kebnekaise Fjällstation.

Om man vill ta vägen som är minst ansträngande rent fysiskt så rekommenderas den Östra leden. Då behöver man bara klara av en liten och lätt etapp med klättring och resten av biten vandrar man. För en större utmaning är det alltså den Västra leden som rekommenderas och här kan man bestiga berget på egen hand om man är en erfaren bergsklättrare.

Nu när sommaren närmar sig vill vi också passa på och tipsa om utbudet av springcyklar på Stor och Liten. En springcykel från Nordic Hoj eller STIGA är en jättefin gåva till barn på 1,5 till 2 år och upp. Klättringen börjar inte på riktigt förrän 13 år då man får ta grönt kort på klätterhus. Kebnekaise får nog vänta några år!